7 vinkkiä, joilla saat ruokabudjetin kuriin ilman suuria uhrauksia

7 vinkkiä, joilla saat ruokabudjetin kuriin ilman suuria uhrauksia

Jos tuntuu että kauppalasku kasvaa vaikka ostoskärryssä on vain ”ihan perusjuttuja”, et todellakaan ole ainoa. Ruoka on kallistunut, mutta samaan aikaan harva haluaa siirtyä pussikeittoihin tai pelkkään nuudeleihin. Onneksi ruokabudjettia voi pienentää yllättävän paljon ilman että arjen laatu romahtaa.

Kuten Hippokratesaankin usein lainataan: ”Let food be thy medicine and medicine be thy food.” Ajatus sopii myös rahaan. Kun suunnittelet ruokaa vähän paremmin, se on sekä keholle että kukkarolle parempaa.

Alla seitsemän käytännön vinkkiä, joilla pääset alkuun. Kaikkea ei tarvitse ottaa käyttöön kerralla. Jos nappaat ensin yhden tai kaksi, huomaat todennäköisesti vaikutuksen jo seuraavassa tiliotteessa.

1. Tee karkeakin budjetti ja seuraa viikko, mihin raha oikeasti menee

Moni yllättyy, kun katsoo ensimmäistä kertaa kuukauden ruokakulut yhteen. Silti varsinaista excel-taulukkoa ei ole pakko tehdä, jos ajatus tuntuu raskaalta. Riittää, että otat viikon tai kaksi, ja kirjaat muistiin jokaisen ruokaan liittyvän ostoksen. Voit käyttää puhelimen muistioita, kuittien kuvaamista tai jotain ilmaista sovellusta.

Tavoite ei ole syyllistyä, vaan saada todellinen kuva tilanteesta. Sen jälkeen on paljon helpompi päättää, mistä kannattaa lähteä karsimaan. Ehkä huomaat, että kahvilakäynnit nielevätkin enemmän kuin luulit, tai että ”pieni välipala” bensa-asemalta kertyy isoiksi summiksi kuukaudessa.

Kun sinulla on edes suurpiirteinen viikkobudjetti, esimerkiksi ”ruokaan 120 euroa viikossa”, päätöksenteko helpottuu. Kaupassa ei tarvitse arvailla, vaan tiedät, paljonko suunnilleen on varaa käyttää.

2. Suunnittele ruoka viikoksi eteenpäin, mutta jätä tilaa elämälle

Viikkoruokalista kuulostaa monesta liian kurinalaiselta. Todellisuudessa se tuo vapautta, kun joka ilta ei tarvitse keksiä ”mitä tänään syötäisiin”. Lisäksi suunnittelu on paras ase heräteostoksia vastaan.

Voit tehdä hyvin rennon suunnitelman. Esimerkiksi vain kolme pääruokaa viikolle, jotka kiertävät eri muodoissa. Yksi suuri pataruoka tai keitto, yksi uunivuoka, yksi nopea pannuruoka. Loput päivät voi täydentää leipäiltoina, pakastepizzaa parantamalla tai edellisen päivän jämillä.

Tärkeää on se, että katsot suunnittelun yhteydessä myös kaapin ja pakkasen sisällön. Jos löydät jo valmiiksi kaksi avattua riisipakettia ja pussin pakastevihanneksia, ne kannattaa hyödyntää ennen uutta ostoskierrosta. Näin säästät rahaa ja vähennät hävikkiä samalla.

3. Tee ostoslista ja pidä siitä kiinni, myös silloin kun olet väsynyt

Mikään ei kaada ruokabudjettia yhtä tehokkaasti kuin nälkäisenä ja väsyneenä kauppaan meneminen ilman listaa. Silloin koriin ilmestyy kuin itsestään erikoisherkkuja, valmiita salaattirasioita ja muita nopeita ratkaisuja, jotka maksavat yllättävän paljon.

Ostoslista on yksinkertaisin, mutta tehokkain työkalu. Kun olet suunnitellut ruokia edes muutamaksi päiväksi, kirjoita ylös vain ne tuotteet, joita oikeasti tarvitset. Kaupassa voit toki tehdä pieniä vaihtoja, esimerkiksi korvata yhden kasviksen toisella tarjouksessa olevalla, kunhan määrä pysyy suunnilleen samana.

Hyvä pieni rutiini on pitää ”juoksevaa listaa” jääkaapin ovessa tai puhelimessa. Kun jokin loppuu tai on melkein lopussa, kirjaat sen heti ylös. Näin vältät paniikkiostokset ja ylimääräiset ”käväisen vain nopeasti kaupassa” kierrokset, jotka usein maksavat 20 euroa, vaikka piti ostaa vain maitoa.

4. Perusta arki edullisiin perusraaka-aineisiin ja mausta fiksusti

Halvempi ruoka ei tarkoita automaattisesti tylsää tai epäterveellistä. Monet edullisimmista raaka-aineista ovat juuri niitä, joista ravitsemusterapeutitkin puhuvat. Esimerkiksi kaurahiutaleet, täysjyväpasta, riisi, peruna, linssit, pavut, pakastekasvikset ja kananmunat.

Ajattele, että rakennat ”talon rungon” näistä perusraaka-aineista. Maku ja vaihtelu tulevat mausteista, yrteistä, sitruunasta, valkosipulista ja erilaisista lisukkeista. Maustehyllyn täydentäminen voi tuntua hetken investoinnilta, mutta se maksaa itsensä takaisin nopeasti, kun kotiruoasta tulee oikeasti hyvää.

Hyvä nyrkkisääntö on miettiä lihan määrää. Monessa ruuassa voit vähentää lihaa ja lisätä tilalle esimerkiksi papuja tai linssejä. Kukaan ei huomaa, jos jauhelihakastikkeessa on puolet kasviksia ja linssejä, mutta kukkaro huomaa kyllä.

5. Osta tarjouksia suunnitelmallisesti, älä sattumalta

Tarjoukset voivat pelastaa tai pilata budjetin, vähän siitä riippuen millä mielellä olet liikkeellä. Jos ostat kaiken mikä on -30 prosenttia, mutta et ehdi käyttää niitä, heität lopulta rahaa roskiin.

Fiksumpi tapa hyödyntää tarjouksia on tarkistaa etukäteen, mitä on alennuksessa ja suunnitella ruokia sen ympärille. Jos jokin hyvin säilyvä perusasia, kuten täysjyväpasta tai pakastevihannekset, ovat hyvässä tarjouksessa, niitä kannattaa ostaa muutama extra paketti. Samoin lihoja ja kalaa voi ostaa tarjouksesta pakkaseen, kunhan sinulla on niille selkeä käyttö mielessä.

Toinen tärkeä pieni rutiini on katsoa kilohinnat. Moni tuote näyttää halvalta, koska yksittäinen pakkaus maksaa vähemmän, mutta kilohinta kertoo todellisen tarinan. Usein isompi pakkaus on edullisempi, mutta ei aina. Ja vain silloin, jos todella käytät sen loppuun.

6. Tee hävikkiruosta sankari, ei häpeäpilkku

Hävikki on hiljainen budjetin syöjä, koska sitä ei välttämättä huomaa. Vähän nuupahtanut salaatti, pari nakertunutta leipäviipaletta, puolikas tomaatti joka unohtui. Yksittäisinä ne eivät tunnu miltään, mutta kuukauden mittaan niistä voi kertyä yllättävän suuri summa.

Voit kääntää ajattelun toisinpäin. Tee jääkaapin ”jämäpäivä” vaikka kerran viikossa. Kaiva kaikki avatut purkit, vihannekset, juuston kannikat ja muut samaan aikaan esiin ja päätä, että tänään kokataan niistä. Paistinpannu ja uuni ovat tässä parhaat ystävät. Esimerkiksi uunipasta, munakas, paistettu riisi ja pannulla tehtävät pyttipannut ovat hävikkiaarteiden klassikoita.

Myös pakastin on hyvä varaventtiili. Jos tiedät, ettet ehdi käyttää kaikkea leipää tai ruokaa ajoissa, pakasta ajoissa. Monet keitot ja kastikkeet kestävät pakkasessa hyvin. Kun pakastimessa on pari valmista annosta, säästät seuraavan kerran myös aikaa, kun et tilaa nälkäisenä kotiin ruokaa.

7. Salli herkut ja helpot ratkaisut, mutta päätä etukäteen miten usein

Budjetti kaatuu usein siihen, että ollaan liian tiukkoja. Vuoden ”täydellisen säästäväinen” tammikuu romahtaa helmikuussa, kun pinna palaa ja tilataan kolme kertaa viikossa noutoruokaa. Paljon toimivampi malli on se, että herkut ja helpot ratkaisut ovat osa suunnitelmaa eivät poikkeus siitä.

Voit päättää, että kerran viikossa on take away ilta tai valmisruokapäivä. Tai että joka viikko ostetaan yksi vähän kalliimpi juusto tai lempiherkku. Kun tämä on huomioitu budjetissa, siitä ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Samalla kalliimmat hetket pysyvät hallinnassa, eivätkä livu käsistä.

Usein käy vielä niin, että kun kokkaa arkena vähän fiksummalla kulmalla ja huomaa konkreettiset säästöt, herkkuhetkistäkin osaa nauttia enemmän. Ne eivät ole enää hätävararatkaisu tai lohturuokaa väsyneeseen iltaan, vaan tietoisesti valittu nautinto.

Lopuksi pieni muistutus. Ruokabudjetin hallinta ei ole kertarysäyksellä tehtävä ”projekti”, vaan pikemminkin joukko pieniä tapoja, jotka vahvistuvat ajan kanssa. Sinun ei tarvitse muuttua yhdessä yössä superorganisoiduksi ruoanlaittajaksi. Valitse ensin yksi näistä vinkeistä ja kokeile sitä viikon verran. Kun se tuntuu luontevalta, lisää toinen.

Näin huomaat hiljalleen, että kauppalasku pienenee, mutta elämä ei. Ruoka maistuu edelleen hyvältä, arki rullaa ja rahaa jää ehkä vähän enemmän myös muuhun, mistä pidät. Ja juuri siitähän hyvä budjetointi lopulta on kyse.

Saa jakaa!

Lue myös: